You need to enable JavaScript to run this app.
2/09/2019
Pár slov k rozvoji turistického ruchu v okolí Víru
Čas od času se setkáme s názorem, že naše aktivity mohou narušit poklidný život v obci, a že o nějaký dramatický rozvoj turistického ruchu ve Víru vlastně nikdo nestojí. Upřímně, ani my ne! Právě klid a určitá míra izolace dělá Vír tak krásným a zajímavým místem. Jen blázen by chtěl tuto roky fungující harmonii nabourat. Proto veškeré naše aktivity a projekty sledují jediný a v celku jednoduchý záměr - přivézt do Víru 20 - 30 lidí každý jeden den. Jsou období v roce, kdy do našeho údolí zavítá několik stovek návštěvníků, aniž bychom se museli nějak extra snažit. Ve Víru je totiž opravdu krásně, což každý rok objevují stovky a tisíce náhodných turistů, cyklistů, horolezců a vodáků ze všech koutů České republiky.

Jsou ale i měsíce, kdy v celé obci lidově řečeno “chcípne pes” a přesně to je pro nás velká výzva. Když jsme v roce 2006 poprvé vyslovili myšlenku na vybudování ledové stěny, narazili jsme na velkou skepsi ohledně přilákání turistů v zimním období. Povedlo se. Teď se zaměřujeme na sporty a aktivity, které je možné provozovat i během často deštivého podzimu nebo ne úplně teplého jara.

Rok má 365 dnů. Pokud se nám podaří přilákat každý den dvacítku turistů, je to za 12 měsíců 7.300 lidí. Sedm tisíc lidí, díky kterým se uživí ubytovací kapacity v širokém okolí, restaurace a další služby, vzniknou nová pracovní místa a celkově se výrazně rozšíří možnosti primárně pro místní občany. Přitom dvě desítky lidí ve Víru ani nezaregistrujete a rozhodně naši obec nezaplaví, jak občas slýcháme. Tomu odpovídají i základní nastavení a budoucí parametry našich projektů. Celková kapacita hotelu je plánována na 28 lůžek, v naší půjčovně sportovního vybavení na vás čeká dvacítka kol a stejný počet lidí oblečeme i do kompletního vybavení na via ferraty.

Nekontrolovaný a masový turistický ruch by Víru ublížil. A naše projekty jsou na specifické a poklidné venkovské atmosféře zdejšího kraje dá se říci existenčně závislé. Takže pokud nás opravdu považujete za tak “komerčně přemýšlející”, jen na peníze orientované a tvrdé podnikatele, pak můžete být zcela v klidu. Samozřejmě nás zajímají vaše názory, výhrady, rady nebo nápady, které můžete zasílat na emailovou adresu axg@axg.cz. Těšíme se na ně a přejeme krásný den. Tým AXG.
Všechny články